Publicatie in Noordhollands Dagblad

REPORTAGE Alles op alles zetten om opoffering groene Purmer voor bedrijfsgrond te voorkomen

Door Hans Swierstra van het Noordhollands Dagblad

Foto gemaakt door Erik Rietman

’Dit hangt als een zwaard van Damocles boven ons hoofd’

Bezorgde buurtbewoners melden zich dinsdagochtend voor een groepsfoto op de Jan Koningbrug in Edam, die uitkijkt op de Purmer. Dat mooie uitzicht willen ze graag zo houden en dus huiveren ze van het idee dat ze straks tegen bedrijfspanden en misschien zelfs een voetbalstadion aankijken. “Hier zit niemand op te wachten.”

Edam Dat de weerstand vanuit Edam tegen deze gemeentelijke plannen groot is, bleek vorig jaar maart al met de massale deelname aan een protestmars. In die periode ging ook de petitie ‘Purmer Industrievrij’ van start, die door 1.271 personen werd ondertekend. Onder dezelfde naam is een werkgroep in het leven geroepen die er alles aan wil doen om de gemeente Edam-Volendam op andere gedachten te brengen. Namens deze groep, die uit vijf vrouwen bestaat, vertellen Marianne Jonkman-Klok en Madelon Cazemier over hun beweegredenen.

“We zijn begonnen met gebruik te maken van spreekrecht in de raadsvergadering van 15 december”, aldus Jonkman, die destijds zelf het woord nam. Ze vertelde over de ernstige zorgen die leven over het opofferen van groen voor bedrijven. Diezelfde avond kwam ook Ben Kras als inspreker aan bod. Als bestuurslid van Industrie- en Bedrijvengroep Edam-Volendam (IBEV) liet de directeur van Kras Recycling weten dat het juist belangrijk is voor ondernemingen die nu aan de Volendamse Julianaweg gevestigd zijn om zich te kunnen ontwikkelen in de Purmer. 

Miljoenen

“Ik vraag me af hoeveel bedrijven eigenlijk graag van de Julianaweg naar de Purmer willen verhuizen”, stelt Jonkman. “Ten eerste is het onzeker hoe lang het gaat duren. Niet voor niets heeft Kras Recycling al een optie genomen op een stuk grond op de Baanstee-Noord in Purmerend. Daarnaast is er het financiële plaatje. De directeur van Kivo heeft onlangs in de media laten weten dat hij meerdere machines heeft en dat het alleen al per machine 75.000 euro kost om die te verhuizen. Dan heb je het over miljoenen. Ik denk dat die bedrijven er ook nog van uitgaan dat de gemeente zal bijdragen aan de kosten.”

De werkgroep zou graag een onafhankelijk en openbaar onderzoek willen zien dat dieper ingaat op de uitbreidings- en verduurzamingsbehoefte van de bedrijven op de Julianaweg en het Slobbeland. Ook de bereidheid om tijdens deze financieel onzekere tijden kosten te maken door te verhuizen naar een buitengebied moet daarin aan de orde komen. Daarnaast rijst de vraag waarom de bedrijven die nu kennelijk aangeven naar de Purmer te willen verhuizen, niet eerder al gebruikmaakten van het industrieterrein Baanstee-Noord. 

Foto gemaakt door Erik Rietman

Aan elkaar vast

Jonkman: “We zijn ook bang dat zich straks bedrijven uit Amsterdam hier moeten vestigen om de Purmer vol te krijgen. Want dat is ook een misverstand dat onder veel inwoners leeft. Die denken dat het alleen maar om de strook tegenover het huidige industrieterrein van Edam gaat. Maar in de plannen groeien Edam en Purmerend straks helemaal aan elkaar vast.”

“Dit hangt als een zwaard van Damocles boven ons hoofd”, zegt Cazimier. “De gemeente is nu bezig om het hele gebied te prepareren voor de toekomst, zodat het op elk moment in de praktijk kan worden gebracht. Het is ook niet te rijmen met de gedachte dat we allemaal zoveel mogelijk willen vergroenen. Straks staat de Purmer helemaal vol met van die dozen en misschien zelfs het voetbalstadion van FC Volendam.”

In de enkele weken geleden gepresenteerde concept-omgevingsvisie heeft de gemeente alle beoogde ontwikkelingen vastgelegd. Tot en met 6 juni kunnen daartegen zienswijzen worden ingebracht. “Die omgevingsvisie vind ik overigens nogal vaag”, stelt Jonkman. “Hij kan alle kanten op en daar hebben wij geen vertrouwen in. Maar op een aantal punten hebben we zelf een zienswijze geschreven waarin we aan de hand van argumenten duidelijk maken waarom het een slecht idee is om een industrieterrein en een stadion in de Purmer neer te zetten. We roepen anderen op om ook zienswijzen in te dienen. Inmiddels is duidelijk dat velen dit hebben gedaan of gaan doen. De gemeente zal ze allemaal moeten lezen en beoordelen voordat er een definitieve omgevingsvisie komt.”

De werkgroep blijft niet stilzitten. Jonkman: “We willen organisaties als de Fietsersbond, Natuurmonumenten, het hoogheemraadschap en het recreatieschap vragen om hun visie te geven. Natuurlijk gaan we ook de plaatselijke politiek benaderen. We denken verder aan een wandeling met een ecoloog en een bioloog, waarvoor we ook raadsleden uitnodigen. Dan kunnen zij zien hoe kostbaar dit groengebied is. Ik doe aan natuurfotografie en kom hier dus vaak. In dit stukje natuur leven 31 diersoorten die op de rode lijst staan.”

Bootjes

Volgens Jonkman en Cazimier dreigt er voor velen een belangrijk gebied verloren te gaan. “Je moet in het weekend eens kijken hoe er gerecreëerd wordt. Mensen in bootjes, fietsers, wandelaars, sporters die hun trainingsrondjes maken, iedereen komt hier. En de mensen die hier wonen zitten er niet op te wachten dat hun uitzicht straks verloren gaat, nog afgezien van allerlei vormen van hinder die de bedrijven met zich meebrengen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait