Actie voeren op de markt

REPORTAGE Actievoerders in Edam roepen op om te protesteren tegen bouwplannen Purmer

Door Christian Sier van het Noordhollands Dagblad

Foto gemaakt door Wim Egas

‘Mensen denken ten onrechte dat ze geen invloed hebben’

Madelon Cazemier deelt stickers en kaartjes uit aan een groep mensen die in de rij staat voor een pondje kaas. “Vindt u ook dat de Purmer groen moet blijven?”, vraagt ze aan iedere lokale marktganger die voorbij loopt op het Jan Nieuwenhuizenplein in hartje Edam. Sommigen kijken haar verbaasd aan. Wat gaat er dan gebeuren in de Purmer?

Edam Nu is de Purmerpolder tussen Edam en Purmerend nog weids en groen, maar als het aan de gemeente Edam-Volendam ligt, wordt het de nieuwe locatie voor de bedrijven rond de Julianaweg in Volendam. De industrie en bedrijvigheid in Volendam moeten plaatsmaken voor woningen. Als het aan FC Volendam ligt, komt er ook nog eens een nieuw voetbalstadion met bijbehorende faciliteiten in de Purmer. 

Ben Kras, directeur van Kras Recycling aan de Julianaweg en vertegenwoordiger van het Volendamse bedrijfsleven, liet zich eerder positief uit over de plannen. Voor een groep Edammers die aan de Purmer woont, is het echter een nachtmerriescenario. Ze vrezen voor het voortbestaan van de natuur en het mooie uitzicht vanaf de rand van Edam. Het vijftal heeft zich daarom verenigd in de werkgroep Purmer Industrievrij en voert op woensdag actie tijdens de drukbezochte markt op het Jan Nieuwenhuizenplein.

De groep heeft bewust voor deze dag gekozen. Deze week en die daarna kunnen inwoners nog kritiek leveren op de voorlopige plannen voor de Purmer, door een zienswijze in te dienen. Marianne Jonkman hoopt dat ontevreden inwoners van zich laten horen. Dan moeten ze alleen wel op de hoogte zijn van de plannen. 

Dilemma

En niet alle Edammers zijn dat, blijkt tijdens de actie. Jonkman: “Er zijn mensen die ons steunen, maar ook die helemaal niets van de plannen afwisten.” Cazemier, ook lid van de harde kern, komt net terug van een gesprek met een marktbezoeker. “Die vond het een dilemma, want hij vond het ook belangrijk dat er nieuwe woningen bijkomen in Volendam. Ook goed hoor, hoe meer mensen er iets van vinden, hoe beter.”

Wat Jonkman betreft blijft de Purmer zoals hij is, maar als er dan toch meer industrie moet komen, zou zij graag zien dat alleen de strook grenzend aan bedrijventerrein de Baanstee wordt bebouwd. “Dat was het oorspronkelijke plan. Het gebied in de Purmer dat de gemeente inmiddels voor ogen heeft voor de bouwplannen is groter dan heel Edam bij elkaar. Het is buitenproportioneel.”

Stuk natuur

Jonkman ziet ook voor zich dat de gemeente het bedrijventerrein in Edam uitbreidt langs de N247: “De Purmer is het enige stuk natuur in de gemeente waar we nog goed kunnen recreëren. De polder in de Zeevang is Natura 2000-gebied.”

De leden van de actiegroep hebben hun twijfels over de noodzaak van woningbouw rond de Julianaweg. Jonkman: “We weten al langer dat de bevolking van de gemeente nauwelijks toeneemt.” Daarmee ontkent ze niet dat er sprake is van een tekort aan woningen in de gemeente. “Er komen straks elfhonderd nieuwe woningen in de Lange Weeren. Weet je wel hoeveel dat is?”

Even later loopt Cazemier kookwinkel De Leuke Keuken in om visitekaartjes van de actiegroep achter te laten. Edammer Ans Meerman komt net binnen om koffie te kopen. Ze zegt de actie te ondersteunen, maar voelt er weinig voor om een zienswijze in te dienen bij de gemeente. “Ik heb daar geen zin meer in. Dat laat ik aan jullie over.”

Ze heeft zich al eens bemoeid met de plannen voor nieuwbouwwoningen op de plek van de voormalige basisschool de Botter in Edam. Dat doet ze geen tweede keer “Die projectmanager gaf een hele mooie uitleg, maar toen we vragen stelden had hij geen idee waar hij het over had.” Haar vertrouwen dat de gemeente de bezwaren serieus neemt is, zo zegt ze, ‘nul komma nul’.

Cazemier: “Dat hoor je vaker. Mensen denken dat ze geen invloed hebben op dit soort besluiten, dat het allemaal een uitgemaakte zaak is. Maar dat is niet zo. Daarom is het belangrijk dat we er aandacht voor vragen.”

Kaaspop

De actiegroep Purmer Industrievrij gaat ook actievoeren op Kaaspop, zegt Cazemier enthousiast: “We gaan daar staan met een enorme lading buttons, zodat straks iedereen daar rondloopt met zo’n ding.”

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/319441/bewoners-strijden-op-de-markt-van-edam-voor-de-purmer-houd-het-industrievrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait